GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE
ERİMTAN MÜZESİ
Erimtan Müzesi, Ankara Kalesi sur duvarı boyunca uzanmakta ve Kale Kapısının da açıldığı tarihi Hisar Meydanı’na cephe vermekte ve girişini bu cepheden almaktadır. Yapının çevresinde Mahmut Paşa Bedesteni ve Mahmut Paşa (Kurşunlu) Han, tarihi saat kulesi, Çukur Han, Koç Müzesi’ne dönüştürülen Çengel Han gibi Osmanlı döneminden kalma yapılar bulunmaktadır.
Erimtan Müzesi yapısı üç adet Ankara Evi’nin bulunduğu konumda “yeniden üretilmiştir” (Savaş, 2015)*. Mimari tasarım sürecinde yapıların yere oturdukları çizgi, çatı kırılmaları, kullanılan taş dokusu ve derz dolgusu teknikleri, kemerli kapı ve pencere açıklıklarında kesme taş ve kilit taşı detayları, denizliklerin derinlikleri, eşik taşlarının oranları gibi geçmişten gelen bilgiler, “tarihi izler” olarak göz önünde bulundurulmuştur (Savaş, 2015)*.
Müze binasının tasarımı, bütüncül tasarım ilkeleri doğrultusunda ele alınmış ve binanın her detayı özenle tasarlanmıştır. Eskiyle yeniyi birleştirme düşüncesi doğrultusunda müze pencereleri açılandırılarak tarihi saat kulesine yönlendirilmiştir; müzenin kapısı, bakırdan üretilmiş bir yazı-rölyef olarak tasarlanmış ve Roma duvar yazılarına gönderme yapılmıştır; taş duvarlar, Ankara kalesini çevreleyen sur duvarlarının izini sürdürmektedir.
Sonuç olarak binanın yolculuğunu anlatmak için üç ayrı fotoğraf serisi hazırladık. Çatı izleri, pencereler ve yapıdaki bütüncül tasarım detaylarını bu fotoğraf serilerinde aktarmak istedik. Pencere açıklıklarının yapının iç ve dış kısmında oluşturdukları ahengi ilk serimizde; binanın mimari tasarım aşamasında eskiyle yeniyi birleştiren detayları ikinci serimizde; önceden var olan üç Ankara evine ait çatı izlerini bugüne taşıyan yeni yapının çatı strüktüründeki kırılmaları üçüncü serimizde ele aldık. Bu serilerin bir araya gelişiyle yapının zaman içindeki tarihsel yolculuğunda değişen işlevi ile tasarım kararlarının oluşturduğu bütünü göstermeyi amaçladık.
* Savaş, A. (2015) Tarihin İzini Sürmek: Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nin Tasarım Süreci, Arredamento Mimarlık, Haziran 2015/291, 63-77.
Ayça YILDIRMAZ
Zeynep DİNKTEPE