top of page

SESTEN MEKÂN

CSO ADA

Gözler kapalıydı… Duyulan sadece karga sesleriydi. İlerlemek ve yeni sesler keşfetmek bu mekânın amacı mı olmalı yoksa barındırdığı işlevlerinin sonucu mu? Biraz ileride şimdi su sesi. Bu sesin yönlendirdiği rota nereye ulaştırır? Şimdi de havalandırma sesi, artık adımlar daha net… Kalabalık… Yeni ve farklı adım sesleri sonrası sessizleşen bir salon ve en sonunda eşsiz bir başlangıç… Alkışlar… Büyü tam olarak burada başlıyordu. Asıl olan, ses ile birleşen duyguların yarattığı bütünlük hissi… Artık her şey daha belirgin. Sen neredesin? Gözlerini aç. Duyduklarını görmeye başladığında bütünlüğü hissettin, değil mi? Sakin bir müzikle birleşen ahşabın sıcaklığını hissettin mi? Gözde kişiye odaklanmış bir ışık… Bu ışık onun heyecanını arttırmış mıydı yoksa? Aynalar… Yerde ne varsa, gökte de o var. Şeffaf bir yolculuk zamanı. Nereye gidiyoruz, uçsuz bucaksız bir yere mi? Gitgide küçüldüğünü hissetin mi kendi bedeninin? Yürümeye devam et. Müzik festivali canlı olarak bitse de, yerde çalmaya devam ediyor. Biraz kenarda dinlenelim. Mermerin pürüzsüzlüğünü hissettin mi? Dışarıdaki sesler aslını yansıtıyor mu acaba? Yine karga ve su sesi ama bu sefer devasa bir tasarım ile birlikte. Gri, soğuk ve mesafeli dursa da kollarını senin için açmış. Aman dikkat et düşme! Yavaş gitsen de seni hızlandıran bir yokuş bu. Rüzgârın su ile nasıl dans ettiğine bak. Yansımalara bakılırsa güneş de onlara eşlik ediyor.

Mervenur ÖZTÜRK
Havva Deniz ŞİMŞEK
Merve Meral YILMAZ
Ülkü Gülşah AKKOYUN

CSO Ada deneyimimizi sesin ve kütlenin yönlendirdiği rota belirledi:
 

SES:
Juhani Pallasmaa’nın Tenin Gözleri kitabında vurguladığı gibi, bir yapıyı algılamayı sağlayan tek duyu görme değildir; tüm duyular yapının deneyimini bütünler. CSO Ada, esas olarak seslerle tanımlanan ve yaşayan bir performans yapısı olduğu için, diğer tüm duyularla birlikte ,özellikle seslerle, yapıyı algılamayı amaçladık. Akustik özelliği ile de ön plana çıkmış olan CSO Ada’da sesleri dinledik. Dış mekândaki su ögesi, havalandırma borularından gelen sesler, iç mekânın mermer zeminindeki ayak sesleri, konser anındaki sesler, CSO’yu tanımlayan, onu mimari olarak algılamaya yardımcı olan seslerdir. Bu seslerin yansıması ya da yansımaması, yayılması ya da yayılmaması durumlarına odaklandık. Akustiğin ve ses yalıtımının sağlanmış olmasından dolayı, konser salonundaki seslerin konser anında fuaye alanına yayılmadığını gözlemledik. Fuaye alanında sesler çok netti. Yankılanmanın olmadığını fark ettik.

 

KÜTLE:
Yapının kütlesel kompozisyonunu oluşturan üçgen ve daire formlar hem keskin bitişlerle yakalanan devinimsizliği, hem de yumuşak ve bitmeyen dönüşlerle sürdürülen hareketliliği bir arada barındırır. Cam tavanın tanımladığı fuaye yüksekliği, ziyaretçilere günün hangi zamanı olduğunu anlayabilme imkanı tanır. Bilinçli şekilde bırakılmış açıklıklar ile konser salonlarının kabuk formları, kütlelerin ve mekan hacminin algılanmasını ve yapının kütlesel bütünlüğünün fark edilmesini sağlar. Ayrıca tasarım kararının bir getirisi olarak yapının ölçeği kent ölçeği içinde anıtsal kalır.

 

ROTA:
Bu incelemelerimizin sonucunda dışarıdan iç mekâna doğru bir ses rotası oluşturduk. Çalışmamızda öncelikle seslerden oluşan mekânın deneyimini aktarmak istedik. Daha sonra konser salonlarının ve fuayenin kütlesel ve görsel algısı da oluşturduğumuz ses rotası ile birleşti ve iç mekândan dışarıya doğru görsel-işitsel bir rota oluşturdu. Videomuzda, bu rotayı izleyerek CSO Ada’nın ses ve kütle deneyiminin bütünlüğünü aktarmayı amaçladık.

bottom of page