top of page

YANSI(T)MA

TATBİKAT SAHNESİ

Tatbikat Sahnesi yapısındaki yolculuğumuzda yaptığımız gözlemlerimiz sonucunda yapıyı tanımlayan temaları: “yansı(t)ma, ışık, gölge, görüş açıları ve sınırlar” olarak belirledik ve video çalışmamızda bu bağlamda deneyimlerimizi aktarmayı amaçladık. Bu temalar arasında, yansı(t)ma, diğer temaları da kapsayan ve belirginleştiren bir unsur olarak öne çıkar.

Tatbikat Sahnesi’nin üç cephesi sağırken, giriş cephesi doluluk ve boşluklardan oluşur. Derin kesitli yatay ve düşey ögelerle kurgulanan cephede düşey vurgu baskındır. Bu çizgisel kurgu, imgesel olarak Tatbikat Sahnesi'nin logosunu da cepheye taşır. Cephe, iç mekânda tüm katları birleştiren büyük bir hacim oluşturarak mekânsal sürekliliği sağlar; bunun yanı sıra iç mekandaki fuaye alanını benzer ölçekte dışarıya yansıtarak ortak alanı büyütür ve yapının sınırlarını genişletir. Cephe bu anlamda ara bir yansıtıcı yüzey ve aracı bir mekânsal öge olarak davranır.  

İç mekânda kullanılan aynalar mekân içerisinde yansımalar oluşturarak kullanıcılara farklı görüş açıları sunar. Duvardaki tümsek aynalar, avize yüzeyleri ve açılı yerleştirilmiş aynalar sayesinde mekân hacmi genişler, farklı açılardan yansımalar sınırları kaldırır, mekân algısı her seferinde yeniden oluşturularak zenginleştirilir. Ayrıca bu yansımalar fuaye hacminin olduğundan geniş algılanmasını sağlar. Günün farklı zamanlarında gün ışığı ve aydınlatmalar iç ve dış mekânda farklılaşır, yansımalarla ve cephenin derin strüktür elemanlarıyla dikkat çeken ışık ve gölge efektleri oluşturur.

Berru KOCA

Burhan ÇAKMAK

bottom of page