IŞIKLI ROTA
ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, tavanın farklı biçim, malzeme ve doku özelliklerini, sergi mekânlarının çeşitliliğini tanımlayan ve sergi izleme rotasını belirleyen unsurlar olarak deneyimledik. Tavana eşlik eden ışık yerleşiminin sergi izleme eyleminin sürekliliğini tanımladığını gözledik. Buradan yola çıkarak sergiyi deneyimlediğimiz rotayı, “ışıklı rota” olarak adlandırdık.
Sergi alanında koridorların üzerini örten aralıklı ahşap yerleşimiyle oluşturulan tavanın, doğrusal sergi rotasını tanımladığını; kare biçimli tavanların ise duraksama noktalarına işaret ederek sergide farklılaşan bir sunumu veya rotada farklı bir yönelimi tariflediğini gözledik. Kubbeli sergi alanını ise tanımladığı yüksek hacimde farklı etkinlikleri ve büyük sergi nesnelerini de kapsayan bir mekân olarak deneyimledik.
Kurguladığımız fotoğraf serileri “ışıklı rotayı” takip ederek, tavan ve ışık unsurlarının farklı sergi mekânlarının ve sergi nesnelerinin deneyiminde etkisini aktarmayı amaçlar. Tavan ve ışık kurgusunun sergi rotası boyunca farklılaşması, sergi hacimlerinin deneyimini de benzersizleştirir.
Feyza Gül EKİM
Sümeyye ATASAYAR
Yunus Emre AKDEMİR
Zeynep COŞKUNER