top of page

Anlık İzlenim

Zeynep BektaÅŸ

Beyza Sude ÇeliktaÅŸ

​

​

​

Cinnah19 yapısının bize hissettirdiklerini ve gözlemlerimizi iki ayrı rota doÄŸrultusunda zıt yönlerde yürüyerek fotoÄŸrafladık. Deneyimlerimizi ‘anlık izlenimler’ olarak tanımladık ve bu çerçevede rotamız üzerinde karşılaÅŸtığımız yapı özelliklerini, yapı kurgusunu ve cephe etkilerini fotoÄŸraflarımızla aktarmayı amaçladık. Bu çerçevede birçok farklı iÅŸlev için kullanılan Cinnah19’u, hem mimari bir ürün olmasıyla kentte bir sergi nesnesi olarak, hem de kentin manzaralarını çerçeveleyerek sergi nesneleri üretebilecek bir bakış noktası olarak ele aldık. FotoÄŸraf serilerimizi belirlediÄŸimiz rotalarımız üzerinden oluÅŸturduk.

​

 

Rota 1: DoÄŸu istikameti    

 

Duraklar:

  • Ä°lk olarak kaldırıma uzanan saçaklı giriÅŸ.

  • Batı cephesi

  • GiriÅŸten hemen sonra ön cephede yer alan, yapının merdiven hacmini cephede ÅŸerit biçiminde tarifleyen küçük gridal açıklıklar.

  • DoÄŸu cephesinde, ön cephedeki dilden farklı olarak balkonların gridal kurgusu.

 

 

Rota 1: DeÄŸerlendirme

​

Cinnah Caddesi’nden aÅŸağı doÄŸru yürürken karşılaÅŸtığımız giriÅŸ kısmının, vurgulayıcı saçak yapısıyla kaldırıma uzanmış olması, cadde boyunca bulunan diÄŸer yapılardan farklı olarak başımızı kaldırıp yapıya bakma isteÄŸi uyandırdı. Çünkü yaya yoluyla bir baÄŸlantı oluÅŸturmuÅŸ olan yapı, kentsel alana doÄŸru uzanarak kent ve kentli ile temas kurmuÅŸtu. GiriÅŸ kısmının saçak ve kolonlarına bakarken rotamızın bir sonraki durağı batı cephesinde bulunan açıklar oldu. YürüdüÄŸümüz Batı-DoÄŸu aksında caddeden bakıldığında yapının Batı cephesi, yanındaki yapı ile olan mesafenin az olması sebebiyle anlık izlenimimize bütün cepheyi deneyimleyebileceÄŸimiz bir açıda dâhil olamadı.

​

GiriÅŸten hemen sonra ön cephede fazla geniÅŸ olmayan bir ÅŸerit alanda düzenlenmiÅŸ küçük ölçekli açıklıkları gördük. Açıklıkların gün ışığını farklı açılarla kırarak içeri alması, içeride özel bir atmosfer oluÅŸturduÄŸunu düÅŸündürmüÅŸtü ve bu atmosferin cepheye yerleÅŸtirilen mekanlara özgünlük katacağını öngörmüÅŸtük. Fakat açıklıklardan merdivenin gözükmesi, yapının iç kurgusunda vurgu noktalarının sirkülasyon güzergahları olup olmadığı hakkında soru iÅŸaretleri oluÅŸturdu. Ä°lgi çekici bir tasarım olmasına karşın yapının ön cephe vurgusun zayıf olduÄŸunu hissettik. Yapı geride kalırken yan cephesine de bakmak için kafamızı çevirdiÄŸimizde ön cephede bulunmayan beklenmedik bir cephe dili ile karşılaÅŸtık. Bu cephede yer verilen balkon tasarımları yapının diÄŸer cephelerine ve iç kurgusuna dair merak uyandırdı.

 

    

 

Rota 2: Batı istikameti

 

Duraklar:

  • Ä°lk olarak çerçevelere bölünmüÅŸ balkonlu cephe.

  • Ön cephede yer alan yapının merdivenini tarifleyen ÅŸerit ÅŸeklinde gridal küçük açıklıklar ve kaldırıma uzanan saçaklı giriÅŸ.

  • Batı cephesine gelindiÄŸinde ön cephedeki dilin kullanılarak cephenin tamamen kaplanmış olması.

 

 

Rota 2: DeÄŸerlendirme

​

Yürünen istikamette balkonların çerçevelenerek yan yana yerleÅŸtirilmiÅŸ olduÄŸu cephe, bizde yapıyı inceleme isteÄŸi uyandırdı. Çünkü, yapının yan parseldeki yapıyla arasındaki mesafe, cadde boyunca diÄŸer mesafeler düÅŸünüldüÄŸünde, çok geniÅŸti. Bu geniÅŸ mesafe, yürürken Cinnah 19’u ve bahçesini, farklılaÅŸan anlık izlenimlerle deneyimlememizi saÄŸladı. Balkon çerçevelerinin yükseklik ve geniÅŸliklerinin fazla olması, her bir çerçevenin bir yaÅŸam birimini tariflediÄŸini; her bir çerçevenin içinde daha küçük ölçekte bir balkon daha bulunması ise iki katlı bir planlama yapıldığını gösteriyordu.

​

Yapının doÄŸu cephesi geride kaldığında ise ön cepheye dair küçük ölçekli açıklıklar ve saçak yapısıyla kaldırıma taÅŸmış giriÅŸ kısmı bizi karşıladı. DoÄŸu cephesinden aldığımız etkinin devamlılığını burada hissedemedik. Fakat ön cephe tasarımında yan cepheye nazaran sağır bir cepheyle karşılaÅŸmamız ve sağırlık etkisinin ise klasik pencere ögelerinin yanı sıra küçük ölçekli açıklıklarla oluÅŸturulan ÅŸerit ile azaltılmış olması yapıya ve diÄŸer cephelere karşı ilgimizi arttırarak merak uyandırdı.

GiriÅŸ kısmının önünden geçerken hemen kafamızı çevirdiÄŸimizde batı cephesinde giriÅŸ kapısını ve az önce ön cephede kullanılan açıklık tasarımının burada tüm cepheye uygulanmış olduÄŸunu gördük. Böylece yapı gözümüzde cepheler bazında daha bütüncül bir boyut kazandı.

 

 

Cinnah 19’dan Ankara Manzaralarını Çerçevelemek

 

DiÄŸer rotalarda Cinnah19’un kentte bir nesne olma durumunu ele alıp bir deÄŸerlendirme yaparken buradaki durumda tam tersi bir etki oluÅŸturmayı amaçladık. Yapının içinden kenti bir manzara olarak ele alıp yapının çerçevelerinden kente bakmak ve bu bakışlardaki etkiyi deneyimlemek bizim için ilk amaçtı. Yapının çerçevelediÄŸi kent manzaraları yapının farklı yerlerinden bakıldığında sürekli deÄŸiÅŸkenlik gösterdi. ÖrneÄŸin yapının içine ilk girdiÄŸimizde karşılaÅŸtığımız koridor ve gridal olarak küçük açıklıklarla kurgulanmış cepheden bakış baÅŸka bir manzara etkisi yaratırken yapının diÄŸer cephesine geçiÅŸ yapıp balkonlardan kente baktığımızda bambaÅŸka bir etki ile karşı karşıya kaldık. Bu manzaralar fotoÄŸraflanıp orada olmayan birine gösterildiÄŸinde farklılaÅŸan manzaralardan kaynaklı buranın aynı yapı içinden çekilen fotoÄŸraflar olmadığını düÅŸünebilirdi. Bu durum bizi ana baÅŸlığımız olan ‘anlık izlenimler’ konumuza götürdü. Bir bilgiye sahip olmadan bir fotoÄŸrafa bakmak farklı yorumlanabilirken; bir yapının konumunu ve farklı yönlerini yapının kendisini bire bir deneyimleyerek bakmak farklı hisler oluÅŸturabilecekti.

 

 

Sonuç

 

Cinnah19 yapısını, belirlediÄŸimiz ‘anlık izlenimler’ ve manzara olma konsepti gereÄŸince inceleme yapmak için yapıya gitmeden önce herhangi bir ön araÅŸtırmada bulunmadık. AraÅŸtırma yapmamamızın temel sebebi yapıyı ‘iki kere hissetmek’. AraÅŸtırma yapmadan gitmemiz tıpkı gündelik hayatımızda veya seyahatlerimizde olduÄŸu gibi çoÄŸu zaman daha önce görmediÄŸimiz, hakkında bilgi sahibi olmadığımız yapıları, ilk görüÅŸümüzde içimizde uyanan hisleri ve anlık deneyimlerimizi hafızamıza kaydetmemizi saÄŸladı. Daha sonra yapı hakkında araÅŸtırmalarda bulunup bilgi sahibi olmamız ise yansıtılan ile yansıyan arasındaki iliÅŸkiyi bir ‘an’da birleÅŸtirdi. O an düÅŸündüÄŸümüz, hissettiÄŸimiz ve çıkarımda bulunduÄŸumuz kendi sonuçlarımız, araÅŸtırmalarımızla birlikte sebeplere baÄŸlandı. EÄŸer araÅŸtırma yaparak yapıya gitseydik, zihnimizdeki sadelikle bu yapıyı görme ÅŸansımız olmayacaktı. Yapıyı keÅŸfetmeye deÄŸil, zihnimizdeki bilgileri yapı üzerinde görmeye çalışacaktık.

 

 

Mi̇marı Nejat Ersi̇n Anlatıyor:

 

“Proje çalışmalarına 1956 yılında baÅŸladım. O günlerin mimari yayınlarında önde gelen dünya mimarları içinde etkisinde kaldığım Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Lúcio Costa, Edward Stone bana bir takım ilhamlar verdiler. Bunların başında Le Corbusier’in ikamet blokları (Unité d’Habitation) ilgimi çekti özellikle dubleks dediÄŸimiz binalar bana konuya yaklaÅŸma yönümü gösterdi. Le Corbusier yapılarında bir ikamet bloÄŸu içinde çok çeÅŸitli büyüklükte ve hacimde daireler yapmış bunların aralarına dubleks olanlarını da yerleÅŸtirmiÅŸ ve çeÅŸitli büyüklükte yapmıştı. Halbuki bizim yaptığımız bir kooperatif ortaklığı olduÄŸundan 15 ortağın dairelerinde her bakımdan eÅŸit ve aynı olması ÅŸarttı. Aksi halde ortaklardan tepki çekecekti. Bu kaygıdan hareketle dubleks olarak yapılacak dairelerin hepsini eÅŸit olması gerektiÄŸi düÅŸüncesiyle yaptığım sayısız etütlerden sonra en sade projeye karar verdim. Dünyadaki örneklerinde bu tip projelerin deÄŸiÅŸik bir arayış ve çözümle kompleks bir sonuç getirdiÄŸi görülmüÅŸtür. Corbusier’in Marsilya Bloku gibi. Tercihimin en önemli nedeni tüm kooperatif üyelerinin ilk olarak sahipleneceÄŸi dairelerinin sıcak bir ev havasını vermesini ve onun içinde rahatça yaÅŸama olanağı bulmalarını istemeleri her zaman aklımda olmuÅŸ ve onu gerçekleÅŸtirmeye çalışmışımdır. Cephelerin tanziminde o yıllarda beni çok etkileyen Ä°ngiliz mimar Stone’un tüm yapılarında kullandığı beyaz beton grilleri kullanmak isteyiÅŸim ön plana çıkmıştır. Dikdörtgen olarak imal ettirip kullandım. Bunun imalatı beni çok uÄŸraÅŸtırmıştır. Sonunda bu griller binaya çok çarpıcı bir görünüm kazandırmıştır. Sahiplerinin mimar ve mühendis olmaları beni bir fantaziye sürüklemiÅŸ, çatıda ortak mekân olarak kullanılması için mutfak, ofis, tuvaletler (ve) ÅŸömine yapılarak ortakların o zamanlar pek moda olan parti verme olanağı saÄŸlanmıştır. Ayrıca ilk defa çatı katına küçük bir yüzme havuzu yerleÅŸtirilmiÅŸtir.”

Rota - 1.png
Rota - 2.png
Ankara Manzaralarını Çerçevelemek.png
bottom of page