top of page

Kontrast Etki

Talha DurmuÅŸ

Ä°smail Özbek

​

​

Renk ve Işıkta Kontrast

​

Nurol Sanat Galerisi [1] ziyaretimizde gözlemimiz sergi alanında, eserlerin sergileniÅŸinde ve diÄŸer iç mekânlarda renk ve ışıklarda yaratılan kontrast oldu. Renk kullanımındaki farklılık eserlere bakış açısında çeÅŸitliliÄŸi de olanaklı kılmaktadır. Sergi duvarlarındaki renk ile bu duvarı arka plan olarak alarak sergilenen eser arasında oluÅŸturulan renk farklılığı sanat eserlerinin algılanmasında ve sergi deneyiminde etkilidir.

​

Sergi duvarlarının rengi, sergilenen sanat eserlerini ön plana çıkarabilir veya geri plana itebilir. Duvar rengi ve sanat eserleri arasında yeterli kontrastın oluÅŸturulması, eserlerin daha belirgin ve etkileyici görünmesini saÄŸlayabilir. Sakin ve nötr renkler sergiyi daha sakin ve rahatlatıcı kılabilir, renkli ve canlı renkler ise enerjiyi artırabilir. Sergiye katılan ziyaretçilere istenen duygusal tepkiyi elde etmek için duvar renkleri stratejik olarak seçilebilir. Bazı sanatçılar, eserlerini sergileyecekleri ortamın duvar rengi konusunda belirli tercihlere sahip olabilirler. Sanatçının çalışmalarını en iyi ÅŸekilde ifade etmesini saÄŸlamak adına bu tercihler önemli olabilir. Ziyaretçilerin sergiyi gezerken duvar renkleri aracılığıyla yönlendirilmesi veya duygusal bir baÄŸ kurmaları amaçlanabilir. Duvar renkleri, ziyaretçilere belirli bir hikâye anlatma veya atmosfer oluÅŸturma amacıyla kullanılabilir.

​

Kontrast renkler kullanımının yanı sıra doÄŸal ve yapay aydınlatmanın barındırdığı farklılıklar da eserlerin deneyimini çeÅŸitlendirmektedir. Galerideki aydınlatılmış ortamlarda alanın geneli parlaksa ya da geneli karanlıksa eserin kullanıcılarda bıraktığı etki farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca ışık kullanımındaki farklılıklar ile mekân içinde görsel konfor saÄŸlanmaktadır. Galeride düÅŸük kontrast daha sakin, dinlendirici ve eÄŸlenceli bir hava yaratırken yüksek kontrast daha gizemli ve dikkat çekici bir etki bırakır. Duvar renkleri, sergi aydınlatmasıyla birlikte düÅŸünülmelidir. Aydınlatma ve duvar rengi birlikte çalışarak eserlerin doÄŸru bir ÅŸekilde vurgulanmasını saÄŸlayabilir. Ayrıca, ışık ve renk iliÅŸkisi, duvar renginin eserler üzerindeki gölge ve ışık efektlerini belirleyebilir.

 

Esneklik ve Ölçekte Kontrast 

​

Nurol Sanat Galeri mekanının kullanım esnekliÄŸi, sergi ve resim atölyesinin iç içe olması ve farklı dönemlerde sergilenen sanat eserlerinin deÄŸiÅŸimine olanak vermekte ve bu doÄŸrultuda galeri, mekan – sanatçı – ziyaretçi etkileÅŸimine uyum göstermektedir. Mekan esnekliÄŸi eserlerin büyüklükleri ile birlikte ele alınabilir. Bu çerçevede, ölçek olarak yaratılan esneklik, sergi stantları ve ışıklandırmada gözlemlenebilir. Bu bakımdan ziyaretçilerin eserleri daha iyi deneyimlemesi için sanat eserlerine uygun sergi stantları veya sergi duvarları kullanılmaktadır. Bu sergi alanlarında kullanılan ışıklandırmalar da eserlere göre farklılık göstermektedir. Kullanılan spot ışıkları kaydırılabilir olup ayarlanarak sanat eserlerini istenilen açı ve gölgede aydınlatmaktadır. Bu ÅŸekilde sanat eserlerindeki vurgu öne çıkarılmaktadır. Eserlerin sergilenmesinde kullanılan stantların ve eserlerin farklı ölçeklere göre kontrast yaratacak biçimde konumlandırılmaları, ziyaretçilerin eserleri farklı yönlerden ve farklı deneyimlerle algılamasına da imkan saÄŸlamaktadır.

​

​

[1] Nurol Sanat Galerisi 2002 Nisan ayında Ankara’da açılmıştır. Sanat eserlerinin sergilenmesinin ve atölyelerin düzenlenmesinin yanı sıra Galeri, burs fonu ile öÄŸrencilerin eÄŸitimine destekte bulunmaktadır. 120 m² metrekare sergi alanına sahip olan Galeri’de sergiler yanında dinleti ve söyleÅŸiler, kitap imza ve tanıtım günleri, konferans ve atölyeler düzenlenmekte olup gerçek bir sanat merkezi olma hedefi doÄŸrultusunda gayret gösterilmektedir. Bu hedefe uygun olarak Nurol Atölye çatısı altında resim çalışmaları da sürdürülmekte ve yeni yetenekler keÅŸfedilmektedir.

1.fotoÄŸraf dizisi.jpg
2. fotoÄŸraf dizisi.jpg
bottom of page