top of page

KamaÅŸma

Sümeyye Özelçi

​

​

​

Müze mekanı içerisinde sergi nesnelerine baktığımda gördüklerim sadece sergi nesnesi deÄŸildi. Ben, mekan, pencereler aynı anda görmeye çalıştığım sergi nesnesiyle bütünleÅŸiyordu adeta. KamaÅŸmanın bu etkisini baÅŸta rahatsızlık verici bulmuÅŸtum. Ama bu çakışma daha oyuncul bir sergileme yarattığı için bir noktada eÄŸlenceye dönüÅŸtü. Aynı anda sergi bendim, sergi mekandı ve sergi sergilenen nesnenin kendisiydi. Görmek istediÄŸim ÅŸeye yönelerek sergi nesnemi deÄŸiÅŸtirebilirdim. Işığın mekân içerisindeki sürekli deÄŸiÅŸimi sergi üzerinde yeni bir oyun yaratmıştı. DeÄŸiÅŸimle oluÅŸan çeÅŸitliliÄŸin getirdiÄŸi bir tür kaos.

​

Cam vitrinler üzerinde gerçekleÅŸen bu oyunun deÄŸiÅŸkenleri; sergi nesneleri, mekânı oluÅŸturan nesneler ve ışık ÅŸiddetiydi. Kendim gezerken sergiyi deneyimleyen kiÅŸi olarak sabit olan bendim. Fakat ziyaretçiler için düÅŸününce her gelen yeni ziyaretçi, sergiye dahil olan yeni bir yansıma olmaktaydı. Bu anlamda deÄŸiÅŸken olan, yeni bir ziyaretçi olarak bendim de aynı zamanda. Cila yapılmış ahÅŸap zemin üzerine düÅŸen ışık, oyunun zeminde de devam etmesine olanak saÄŸlıyordu. Küçük bir su birikintisinden yansıyan görüntüler gibi mekan içerisinde zeminde mekana dair ögelerin yansıması, sizi bir anda dışarıya fırlatıyor gibiydi. Ä°çinizdeki çocuk bu kamaÅŸmaların birikintisinde zıplamak, ıslanmak istiyordu.

​

Ä°lgimi çeken bir diÄŸer kamaÅŸma oyunu, mekanda yer alan satranç taÅŸlarının cam vitrinlerdeki dev yansıması. Hayalet taÅŸlar uçuyor gibi camların üzerinde o kadar soyut bir görünümdeydi ki, gerçekle ayırt edilemeyecek kadar görünür olan bu taÅŸlar yer çekimine meydan okurken rüyadaymışsınız hissi veriyordu. Bazı noktalarda derinleÅŸerek arka arkaya sıralanıyor bazen de hiç olmadık yerlerde birdenbire sergi nesnelerinin üzerinde beliriyorlardı. 

​

Bir diÄŸer unsur olan pencerelerin yarattığı ilginç ışık oyunları sizi büyüleyebiliyor. Koridorun ortasında boÅŸlukta asılı kalan camlar sanki ara mekânda baÅŸka bir tür boyuta geçiÅŸ hissi yaratıyor. Kimi zaman pencereler yansıdığı yüzeylerde öyle derinleÅŸiyor ki sergi nesneleri adeta dışarıya aitmiÅŸ gibi duruyor. Arka arkaya oluÅŸan görüntüleri ise satranç taÅŸlarından çok daha etkileyici biçimde sonsuza doÄŸru giden çerçeveler izlenimi veriyor.  Sergi nesneleri böylece birbiri üzerinden akan görüntüler aracılığıyla günün farklı saatlerinde, mekânın farklı noktalarında yeniden üretiliyor. 

​

KamaÅŸmanın yarattığı oyuncul sergi deneyimi 4 farklı kuralı akla getiriyor. Bu kurallar ışık etkisine, ziyaretçi sayısına ve her bir ziyaretçinin sergiyi izleme güzergâhındaki deneyimine göre çeÅŸitlenebilir.

 

OYUN KURALI 1: Sergi nesnesi tanımlanamaz, deÄŸiÅŸken ve bakan gözün seçimine bırakılmıştır. Cam vitrin yüzeylerinde aynı anda mekâna ait unsurlar yansımaktadır.

 

OYUN KURALI 2: Mekândaki satranç taÅŸlarının sayısı belirsizdir, yansımayla yeniden oluÅŸturulabilir. Mekân yeniden kurgulanabilir. Pencereler artabilir, yeri belirsizdir. Sergilenebilir. KamaÅŸma mekânın her yerinde olabilir. Bazen zeminde bazen cam vitrin yüzeylerinde deneyimlenebilir. 

 

OYUN KURALI 3: Sergi nesnelerinin ayna görüntüsüyle karşılaşılabilir. Ziyaretçinin yansıyan görüntüsü taÅŸlara dokunabilir. Bu durum sanal satranç izlenimi yaratmaktadır.

 

OYUN KURALI 4: Mekân iç ve dış olmak üzere bütüncüldür. Nerede olmak isterseniz oradasınızdır. Cam vitrinler arka planı duvar olan yüzeylerde pencereleri ve dışarının manzarasını yansıtabilir.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
bottom of page