top of page

Hareket-i-sizleÅŸtirme

Sırma Yücekaya

Rukiye DaÄŸaÅŸan

​

​

​

Kayıhan Keskinok’un bütün resimlerde sürekli bir hareket göze çarpar. Sanatçının olgunluk döneminde konulardaki hareketin, desen ve renklerdeki hareketle tamamlanması arayışı gözlenir. Hareket aynı zamanda gerçek ile düÅŸsel dünya arasındaki gidiÅŸ geliÅŸler ile tamamlanır. Keskinok’un resimleri, doÄŸadaki ve toplumdaki hareket öÄŸeleri ile resmin kendi hareket olanaklarının bireÅŸimini yakalamaya çalışır. Sanatçı tek figürlü olsun, ikili, üçlü figürlü olsun büyük, küçük bütün resimlerini görsel belleÄŸinin yardımıyla, herhangi bir canlı, ya da modele baÅŸvurmadan gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

​

“Görsel bellekten çalışabilmek için en baÅŸta, o hareketi yaÅŸamanız gerekir.”  

​

Kesknok Sanat Vakfı [1] sergi alanında aylık olarak farklı sergiler düzenlenmektedir. Sergi olmayan günlerde ise Keskinok’ un kendi eserleri sergilenmektedir. Önceden de belirtildiÄŸi gibi Keskinok’un kendi eserlerinde yer edinen en önemli detayın hareket olduÄŸu vurgulanmaktadır. Mekânın ÅŸahsa özel olarak açılması ve eserlerde yer alan hareket olgusundan yola çıkarak mekânı ‘hareket’ kavramı ile deneyimleyebiliriz.

 

Hareketi-siz-leÅŸtirme

​

Buradaki hareket kavramının üzerinden ilerleyecek olursak eserlerdeki hareketin stabil olan sergi alanına hareketlilik kattığını söyleyebiliriz.

​

Eserler sergilendikleri mekânı ne kadar hareket açısından zenginleÅŸtirse de bir ileri seviyede mekândan koparak kendi dünyalarını (mekanlarını) yaratırlar.  Her kullanıcının bireysel olarak yaptığı yolculuk de kendi deneyiminin mekanında bir hareket yaratır. Bu durumda  hareketin ziyaretçiye özgü bir deneyim oluÅŸturması mümkündür ve buradan hareketi kendileÅŸtirme durumu ortaya çıkar. Bu özgün durumları  ‘Hareket-i-sizleÅŸtirme’ kavramı  üzerinden okuyabiliriz.

 

Duraksamanın Hareketi

​

Resimler genellikle bir olayın belirli bir anının veya bir durumun anlık temsilleridir. FotoÄŸraf veya resimler, bir hareketin veya sürecin bir anını dondurarak zaman içindeki o anını yakalar. Bu nedenle, bir resim, o anki atmosferi, duyguları ve detayları yansıtarak bir olayın belirli bir noktasını temsil eder ve izleyicilere belirli bir zaman dilimindeki atmosferi deneyimleme fırsatı sunar.

 

[1] Vakıf birkaç sergi alanı ile aynı binada, Cinnah 19’da, binanın kot 2 katında yer almaktadır. Yapının kendisi de deneyimlenecek özelliklere sahiptir. (Özellikle cephesi farklı deneyimler sunmaktadır.) Sanat vakfına gidebilmek için bile birtakım deneyimler yaÅŸadıktan sonra mekânın kendisi de deneyimler yaÅŸatmaya devam etmektedir.  Mekâna gittiÄŸimizde herhangi bir sergi ya da duvarlarda herhangi bir eser yoktu. Mekânın yalın olması oranın kendi özelliklerini bize daha iyi yaÅŸattı.  Sergideki eserlerin mekâna hareket katacağından bahsetmiÅŸtik ama mekân kendi başına bile bir hareket örneÄŸiydi. (Keskinok’un hareketliliÄŸe olan ilgisinin mekâna yansıdığını düÅŸünüyoruz.) 

1. fotoÄŸraf dizisi.jpg
2. fotoÄŸraf dizisi.jpg
3. fotoÄŸraf dizisi.jpg
gif1.gif
gif1 görsel.jpeg
gif2.gif
gif2 görsel.jpeg
gif3.gif
gif3 görsel.jpeg
bottom of page