top of page

Biçim Kurgu

Yüsra Hilal Bircan

Musa Gültekin

​

​

​

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, tarihi bir dokuya sahip olan bir yapı içinde konumlanmıştır. Müze içinde farklı dönemlere ait sergi nesnelerinin deneyimi, ışıklandırma ve yapının biçimleniÅŸi ile yönlendirilen rotalar üzerinde gerçekleÅŸmektedir. Bu kurgu içinde ışıklandırma düzenlemeleri, tavanlardaki biçim farklılıkları ve sergi mekanlarındaki malzeme ve doku çeÅŸitliliÄŸiyle uyum içinde tasarlanmıştır. Bu düzenlemeler, müze mekanını tanımlayan ve ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunan unsurlar arasındadır. Tavandaki biçim farklılığı üç kısımda okunabilir: merkezde bulunan kubbeli bedesten yapısı, bu kubbeli hacmi saran ÅŸerit mekanlar (koridorlar) ve kare biçimli hacimler. Üç farklı biçimlenmedeki hacimlerde de ışıklandırma, mekanı tanımlamada önemli bir etki yaratır. Farklı ışıklandırma teknikleriyle eserlerin vurgulanması veya ön plana çıkarılması amaçlanır. Bu sayede, ziyaretçilerin dikkatleri istenilen eserlere daha kolay odaklanır ve sergi deneyimleri daha etkileyici hale gelir.

 

Åžerit Mekanlar

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki ÅŸerit mekanlar, yani koridorlar, ziyaretçileri yönlendirmek için tavan tasarımıyla bütünleÅŸen mekânsal kurgu oluÅŸturur. Bu koridorlar, ziyaretçileri yönlendiren tavan kurgusuna ve özenle düzenlenmiÅŸ ışıklandırmaya sahiptir. Tavan kurgusunun saÄŸladığı yönlendirme, ziyaretçilerin müze içinde dolaşırken sergi alanlarına ulaÅŸmalarını kolaylaÅŸtırır. Bu tasarım, ziyaretçilerin müzenin farklı bölümlerini keÅŸfederken akıcı bir deneyim yaÅŸamalarını saÄŸlar ve sergi nesnelerini daha etkili bir ÅŸekilde gözlemlemelerine olanak tanır.  

 

Kare Hacimler

Åžerit mekanların ulaÅŸtırdığı kare biçimli alanlarda tavan biçimleniÅŸi ve aydınlatma, birlikte çalışarak tüm dikkati esere toplamayı amaçlar. Bu tasarım, ziyaretçilerin belirli eserlerle daha derinlemesine etkileÅŸime girmelerini saÄŸlar. Tavan biçimleniÅŸi ve aydınlatma, eserleri daha çarpıcı ve ilgi çekici hale getirerek ziyaretçilerin müzenin sunduÄŸu deÄŸerli mirası daha iyi keÅŸfetmelerine olanak tanır.

 

Kubbeli Hacim (Bedesten)

Merkezde bulunan kubbeli alana ulaÅŸmak için ÅŸerit mekanların orta kısımlarından giriÅŸ saÄŸlanıyor ve bu alan ÅŸerit mekanlara kıyasla daha geniÅŸ bir alana sahiptir ve yüksekliÄŸi de daha fazladır. Bu durum, kullanıcıların dinamik bir etki yaÅŸamasını saÄŸlar ve bu alan ziyaretçiler üzerinde etkileyici bir izlenim bırakır. Bu alanın bir kısmı konferans ve söyleÅŸiler için ayrılmışken, diÄŸer kısımlarında eserler sergilenir.

​

Işık-eser iliÅŸkisinin bu alana uygun kurgulanmasıyla sergilenen eserlerin vurgulanması saÄŸlanır ve ziyaretçilerin bu alandaki deneyimi artırılır. Aydınlatma, eserlerin detaylarını ön plana çıkararak ve atmosferi ÅŸekillendirerek ziyaretçilerin etkileÅŸimini artırır.

Tüm yönlendirmeleri takip eden kullanıcılar nihayetinde bu kubbeli alana varır ve bu noktada yönlendirmeler sona erer. Yükseklik ve geniÅŸ mekan etkisiyle de kullanıcıların hareket alanı serbestleÅŸir. Bu, ziyaretçilere müzenin sunduÄŸu deneyimi kendi hızlarında keÅŸfetme fırsatı verir ve müze deneyimini daha kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ bir ÅŸekilde yaÅŸamalarını saÄŸlar.

WhatsApp Image 2024-03-04 at 21.18.01.jpeg
WhatsApp Image 2024-03-04 at 21.18.00.jpeg
WhatsApp Image 2024-03-04 at 21.18.01 (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-03-04 at 21.18.01 (3).jpeg
bottom of page