top of page

Reng-i Dans

Gamze Nur Karakoca

​

​

​

Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ndeki mimari yolculuÄŸumu yapıyı içerdiÄŸi renkler ve verdiÄŸi etkiler üzerinden inceledim. Yapı giriÅŸte ziyaretçileri, mermerlerin göz alıcılığı ve simetri etkisi içeren merdiven ile karşılıyor. Yapıda, Türk Salonu’nun, merdivenlerle baÄŸlanan sergi alanlarının ve Ankara evlerinden esinlenerek düzenlenen Türk Odası’nın mekânsal özelliklerinin ve verdikleri etkilerin farklı olduÄŸunu gözlemledim. Bu farklılığın en belirgin ifadesinin renkler, ışıklandırma ve simetrik düzenin verdiÄŸini deneyimledim ve rengin farklı mekanlardaki dansını yorumladım. 

​

Yapının cephesi beyaz ve altın renk mermer kullanımıyla, altın renkli güçlü giriÅŸ kapısıyla kurgulanır. Yapıda beyaz mermer, kırmızı renk halı ve simetrik olan merdiven ile üst katlara ulaşım saÄŸlanır. Işıklandırma ise farklı ögelere ve farklı renklere farklı detaylar katar. Altın detaylarla mimari dil devam ettirilir.  Yapının dış giriÅŸindeki simetrinin güçlü kurgusu, giriÅŸinde yer alan Türk Salonu’nda da devam ettirilir. Ancak yapının dışındaki mermer kullanımından tamamen farklı ÅŸekillerde renk olarak beyaz, altın ve kırmızı kullanılır. Türk Salonu’ndaki bu mekan kurgusu tavandaki güçlü ve büyük avizenin ışığıyla derinlik katılarak güçlendirilir. Türk Odası, kırmızı, beyaz ve altın rengin kullanımıyla, büyük bir avizeyle ışık derinliÄŸi katmasıyla ve simetrik oluÅŸuyla Türk Salonu’nun mimari diline benzese de farklı bir dile sahiptir. Ankara evlerinden esinlenerek tasarlanan oda, ona uygun motif iÅŸlemeleri ile tasarlanır. Kırmızı ve beyaz rengin dışında yeÅŸil renk kullanımıyla ve farklı ÅŸeffaf eleman kullanımıyla da mimari dilde farklılaÅŸma yapılır.

​

Osman Hamdi Bey Salonu, Åžeker Ahmet PaÅŸa Salonu ve Hoca Ali Rıza Salonu’nda renk olarak kırmızı ve altın kullanımları ve ahÅŸap kapı kullanımları devam ettirilir. Tavandaki farklı aydınlatma diliyle beraber sirkülasyonların akışına derinlik katılır. Salonlarda farklı ÅŸekillerde simetri saÄŸlanır.

​

Ali Çelebi Salonu, Refik Epikman Salonu, Ferruh BaÅŸaÄŸa Salonu, Orhan Peker Salonu, Nur Ä°yem Salonu, Abidin Dino Salonu, Bedri Rahmi EyüboÄŸlu Salonu, Zühtü MüridoÄŸlu Salonu, Fikret Mualla Salonu, Arif Hikmet KoyunoÄŸlu Salonu ve Erol AkyavaÅŸ Salonu’nda simetri dili devam ettirilir. Ancak salonlarda farklı yerlerde mavi renk kullanımı ve tavan aydınlatmaları dışında spot ışıklarının kullanımıyla farklı bir dile çevrilir. Tablolara yönlendirilen spot ışıkları tablolara yönlendirme saÄŸlarken derinlik katar. 

​

Yapının tümünde belirli bir mimari dili olsa da içinde rengin mekanlardaki farklılaÅŸtığını deneyimledim. Tüm bu deneyimlerim sonucunda çalışmamda, yolculuÄŸum boyunca deneyimlediÄŸim alanları fotoÄŸraf serileri halinde ‘Reng-i Dans’’ teması çerçevesinde aktarmayı amaçladım.

​

1.KOLAJ.png
2.KOLAJ.png
bottom of page