top of page

Statikten DinamiÄŸe

Orhan Bayındır

Sezer Taşkın

​

​

​

Galeri Siyah Beyaz’da [1] sergi alanıyla karşılaÅŸtığımız anda her yerin beyaz olması ilk olarak bize, baÅŸka bir evrene geçmiÅŸiz hissini yaÅŸattı. Her yerin bu kadar beyaz olmasının nedenini ve amacını düÅŸünürken, beyaz arka planın eserleri çarpıcı bir netlikte tüm ayrıntılarıyla görmemize kolaylık saÄŸladığını fark ettik. Mekanın tasarımında yer alan boÅŸluklar, koridorlar ve stantların yerleri de mekanı olduÄŸundan daha geniÅŸ algılamamızı saÄŸlayan bir derinlik vermiÅŸti. Galeri ziyaretimizde Ela Cindoruk [2] ile konuÅŸmamızdan sonra fark ettik ki sergide üç ana bölüm vardı.

​

Bunlardan ilki Yılmaz Aysan [3] tarafından tasarlanan küplerden ve bunların çeÅŸitli desenlerde kaplanmasıyla oluÅŸan eserlerin bulunduÄŸu “Sensiz Olmaz” adlı sergiydi. Bu sergideki küpler ebat ve ölçek olarak belirli bir hiyerarÅŸik düzende üst üste kurgulanmıştı. Bu kurgularda küplerin oluÅŸturduÄŸu kompozisyonlar statik bir denge içindeydi. Tüm bu tasarımlar ilk bakışta rastgele yerleÅŸtirilmiÅŸ gibi algılansa da ayrı ayrı temsil ettiÄŸi fikirlere göre isimlendirilmiÅŸ ve belirli bir plan ÅŸemasıyla bir bütünün parçaları olarak yerlerini bulmuÅŸlardı. Kurgulanan bu düzenin amacı, ziyaretçileri tasarlanan bütünün olay örgüsüne yönlendirmekti.

​

Daha sonraki bölümde Ela Cindoruk tarafından tasarlanan takı bölümüne geçiÅŸ yaptık. Burada da çeÅŸitli malzemelerle ve çiçek modelleriyle oluÅŸturulmuÅŸ broÅŸ, bileklik, yüzük, kolye gibi takı tasarımları yerleÅŸtirilmiÅŸti. Burada küp ile yapılan eserlerin aksine daha dinamik, kırılgan ve hassas bir tasarım fikrine geçiÅŸ yapıldığını fark ettik. Bu tasarımların her biri farklı anlamlara sahipti ve her biri kendi fikrini yansıtmaktaydı.

​

Son bölümde ise bu iki tasarım fikrinin bir sentezi haline gelerek yeni bir yaklaşımla oluÅŸturulan nesnelerin yer aldığı sergiye geldik. Tasarımlarda, küplerden oluÅŸan formların statik ve saÄŸlamlık hissinin, tasarımlara eklenen takılar, metal çubuklar ve diÄŸer malzemelerle daha belirsiz bir form oluÅŸturulduÄŸunu; küplerin sanki dışarı doÄŸru patlayıp eskiden sahip olduÄŸu özelliklerin tam tersi olacak ÅŸekilde bir karakter kazandığını gözlemledik. Küp artık hareket edebilen, salınım yapabilen ve her an dengesi bozulabilecek hissi yaratan dinamik bir forma dönüÅŸtürülmüÅŸtü. Bu yeni tasarım fikriyle birçok farklı hislere hitap eden ve bu ÅŸekilde isimlendirilen eserler oluÅŸmuÅŸtu. Bu eserler de yine belli bir sıra ve plan ile yerleÅŸtirilmiÅŸ ve bu ÅŸekilde baÅŸka bir kurgu ve olay örgüsü yaratılmıştı.

 

[1]Galeri Siyah Beyaz 1984 yılında kurulduÄŸunda sanat ortamında tavrını nitelikten yana koyan bir galeri olarak dikkat çekmiÅŸti. Galerinin baÅŸlangıçtaki küçük mekânı giderek deneysel iÅŸler yapan ve alışılmış kalıpların dışında çalışan sanatçılar için çekici bir güç olmaya baÅŸladı. Galeri Siyah Beyaz, öncelikle genç sanatçılara ve onların yenilikçi-deneysel eÄŸilimlerine kucak açmasıyla öteki galerilerden ayrılmaktaydı. Türkiye’de pek çok galerinin yıllanmış, pazarını bulmuÅŸ ve kurumsallaÅŸmış sanatçıların peÅŸinde oldukları göz önünde bulundurulursa, Siyah Beyaz’ın özellikle Ankara’da bu yöndeki ısrarlı tutumu ‘zoru baÅŸarmak’ olarak nitelendirebilir.

[2] Ela Cindoruk 1963’te Ankara'da doÄŸdu. 1984’te Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun oldu. 1988 ‘de New York Parsons School of Design'da metal biçimlendirme ve takı tasarımı eÄŸitimini tamamladı. 1993’te Nazan Pak ile birlikte Ä°stanbul'da 'elacindoruknazanpak' takı atölyesi ve galerisini kurdu.

[3]Yılmaz Aysan 1953 yılında doÄŸdu. Lise eÄŸitimini Ankara Fen Lisesinde, üniversite eÄŸitimini ODTÜ'de tamamladı. ODTÜ Mimarlık Fakültesinde kültürel ve siyasi afiÅŸ tasarımları yaptı. Sanatçı bir grafik tasarımcısıdır ve ağırlıklı olarak resim, assemblage ve enstalasyon alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Ä°lk ödülünü 1983 yılında "Yalnızım" isimli yapıtıyla aldı ve ilk kiÅŸisel sergisini 1985 yılında Siyah Beyaz Sanat Galerisinde açtı. Çalışmalarını hala Ä°stanbul'da sürdürmektedir.

FotoÄŸraf 4.jpg
FotoÄŸraf 2.jpg
FotoÄŸraf 13.jpg
FotoÄŸraf 3.jpg
bottom of page